• Kiskavicsok magánóvoda és fejlesztő központ: 2010 szeptemberében megnyitottuk óvodánkat, ahová szeretettel várunk minden kisgyermeket 2,5 éves kortól | E-mail: kiskavicsok@gmail.com
 • Angol nyelvoktatás óvodásoknak

  Ma már mindenki elengedhetetlennek gondolja, hogy beszéljen több nyelven gyermeke. Szerintünk nagyon jól is gondolja! Mi a legnagyobb tudásunkkal és tapasztalatunkkal várjuk óvodáskorú gyermekét, s hisszük nálunk az angol nyelv megszeretteti saját magát!

  Ha azt szeretné, hogy gyermeke könnyedén beszéljen angol nyelven, nem várhat iskolás koráig. A gyermekek korához igazodó, játékos nyelvtanulás ugyanis nemcsak a kicsi neurológiai fejlődését segíti, de a nyelv elsajátítása is kevesebb erőfeszítéssel jár. A csecsemők ugyanis korlátlan fonetikai lehetőségekkel születnek, hogy a világ bármelyik nyelvét könnyedén elsajátíthatnák, de azt tanulják meg, melyet környezetüktől, szüleiktől hallanak, s az lesz az anyanyelvük. Egyik oka az, hogy ebben a korban a jobb és bal agyfélteke közötti kéreg még nem szilárdult meg, így az információk akadálytalanul jutnak el egyik agyféltekéből a másikba. E képesség miatt  a nyelvtanulás egy egészen más módon valósul meg a gyerekeknél. A gyerekeknek ez a  képességük 6-7 éves koráig marad meg, onnantól kezdve fokozatosan hanyatlik a felnőtté válásig. Így pl. első –második  osztályban elkezdett angol-tanulás, pláne, ha az a régi rossz módszer szerint történik, sok gyermeknek elkeserítő magolást és küzdelmet jelent, főleg a helyes kiejtéssel. Ezzel szemben egy óvodás korban elkezdett, játékos angolnyelv-tanulás megfelelő pedagógussal nemcsak a helyes kiejtésben segít, de sokkal, nagyobb sikerrel tanítja meg a nyelvet is, s a tudás akár hosszú távon is megmaradhat.

  Lényeges: a korai angol nyelvoktatás óvodásoknak hol és hogyan valóul meg. Hacsak nem vagyunk képzett tanárok, akkor az otthoni tanítgatással nem érünk el sok sikert, tehát ha elszántuk magunkat, keresnünk kell óvodás gyermekünknek egy pedagógust  és egy óvodás csoportot. Fontos: a tanár személyével elégedettek legyünk, hogy kedvesen kommunikáljon a gyerekekkel, és ne legyen túl nagy a csoportlétszám sem, hogy mindenkire jusson elég figyelem. Nálunk egy csoportban 12-14 éli óvodás életét. Az óvodapedagógusnak tudnia kell kapcsolatot építeni a gyermekekkel, hiszen ez a kiskori tanulás legfontosabb alapja, de a csoportos feladatok, melyek során a gyerekek egymással kommunikálnak, szintén fontosak. A hazánkban általában alkalmazott iskolai módszer, mely során a tanár magyaráz, a diák hallgat, óvodásoknál nem működne, így egy jó angol nyelvi foglalkozás inkább hasonlít egy nagy zenés-táncos bulihoz, mintsem angolórához. Legalább is nálunk!

  Tematikus rendszerben dolgozunk, korcsoportra bontva és hetente más témakörbe „kirándulunk”, mint például az állatok, egészséges étkezés, közlekedési eszközök, munkakörök, sportok, évszakok stb.. Angol nyelvoktatás óvodásoknak: tapasztalataink szerint az óvodás korosztály ebben az életkorban nagyon jól “tanítható”. A gyerekek nyitottak a más nyelvekre és kultúrákra, könnyen elfogadják az angol nyelv szabályait, minimális erőfeszítéssel sajátítják el a koruknak megfelelő angol nyelvet. A gyerekek napjába integrálva, a napi rutin részévé tesszük a nyelvet. Színek,állatok, gyümölcsök,óvodás jelek, megnevezése, egyszerűbb felszólítások, (pl: menjünk kezet mosni, üljünk le az asztalhoz, stb.)

  mindezeket a következőképpen segítjük:

  • Zenével-énekkel: a gyermeke hangképzése, ritmusérzéke, hanglejtése, hangképzése fejlődhessen.
  • Mozgással: a gyermekének agya mindkét féltekéjét egyszerre használhassa és ezáltal több érzékszerv bevonásával észrevétlenül sajátíthassa el a nyelvet.
  • Kézműves tevékenységgel:  az életből ellesett helyzetekben automatikusan tudják használni a nyelvet.
  • Bábokkal, szemléltető eszközökkel: a képvilághoz is köthesse az idegen nyelvi hangvilágot is.

  De nézzük, hogy valósul ez meg nálunk a gyakorlatban! 

  Az e heti témánk pl. gyümölcsök.

  1. angol mondókákat,verseket tanulunk a gyümölcsökről (megnevezzük őket angolul).
  2. megtanuljuk angolul az évszakokat, hogy melyik évszakban milyen gyümölcsöt szoktunk enni
  3. a gyerekek képeket kapnak gyümölcsökről és színek szerint kell őket szétválogatni Pl.: megbeszéljük angolul is a színeket
  4. konyhából a dadusnéni  gyümölcsöket hoz elő összevágva.
  5. Egy angol kiszámolós versikével kiválasztunk egy óvodást,akinek bekötjük a  szemét és ki kell találnia vajon mit is evett!
  6. gyurmából, agyagból, papírból elkészítik kedvenc gyümölcsüket… a kisebbek különböző kiszúrókkal próbálkozhatnak
  7. aztán megbeszéljük, hogy vannak olyan állatok, akik sok gyümölcsöt esznek…

  Így látható, hogy a gyümölcsöktől eljutottunk az időjáráshoz,a színekhez,az ízekhez az állatokhoz… végtelen számú variációval  és ötlettel  tanulhatják a gyerekek észrevétlenül az angol nyelvet. Nálunk dolgozó angol pedagógusunkkal még gondtalanul könnyedén ismerkedik az angollal a kisgyerek. S 3 éves kortól semmi baja nem eshet egy kisgyereknek egy kis idegen nyelvtől. Fontos, hogy  nem erőltetjük az angol nyelvet kedve ellenére. A kis angol versek a szép könyvek  az angolul beszélő bábokkal majd meghozzuk a kedvét!

  Ha jó kedvvel megy a csoportba, ahol nem terhelik túl, és lelkesen mesél az élményeiről, akkor az angol csak egy lesz az újdonságok sorában, mellyel játékosan megismerkedik.  Az anyanyelvi tanulást pedig az idegen nyelv nem rontja el, majd később segít majd annak jobb átlátásához, és az írás-olvasáskészség fejlődésében is szerepe lehet.

  form-dori2


  Szeretnéd megtudni, hogy mi mindent tud óvodánk nyújtani gyermeked fejlődéséhez?
  Jelentkezz itt, kolléganőnk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

  Neved (kitöltése kötelező):

  E-mail címed (kitöltése kötelező):

  Telefonszámod:

 • Legutolsó híreink

 • Archívum

 • Elérhetőség

  Cím: H-1046 Budapest, Vécsey Károly utca 120.
  Telefon: Boncz Dorottya vezető: +36209177228
  E-mail: kiskavicsok@gmail.com
 • Kapcsolati űrlap