Német nyelvoktatás óvodásoknak

Ahogy a mondás tartja mindenki annyi ember, ahány nyelven beszél… Egy idegen nyelv elsajátítása ma már mindenki számára alapkövetelmény, hiszen mára megszűntek a határok, sokat utazhatunk, a diplomához elengedhetetlen alapkövetelmény, a munkánkban is fontos szerepet kapnak a nyelvek, és keverednek a kultúrák is…

A nyelvtanulást  már gyermekkorban érdemes elkezdeni, hiszen ilyenkor az elsajátítás a természetes folyamatokra épül. A gyermekek számukra érdekes szituációt hallva, az összefüggést értve, nyelvi játékokkal színesítve haladnak a tanulással. A kisgyermekkori idegen nyelv tanításának  alapvető célja lélektani és nyelvi: egyrészt fontos: kedvet ébresszen  a nyelvek tanulása iránt és ezáltal sikerélményhez juttassa a gyerekeket, másrészt megalapozza a későbbi nyelvtanulást.

Német nyelvoktatás óvodásoknak:

A legalkalmasabb életkor, amikor a gyerek a legnyitottabb és legfogékonyabb a nyelvi ingerekre. Spontán nyelvelsajátítás, ami megspórolja a későbbi fáradságos nyelvtanulás egy részét. Játékba és mindennapi tevékenységbe észrevétlenül beépülő, idegen nyelvű ingerek – így nem kell attól félni, hogy pluszterhelést jelentenek. Mivel kommunikációs helyzetben, és nem tanítási helyzetben találkozik az óvodás korú gyerek az idegen nyelvvel,  így később ne tartsunk attól, hogy  a nyelvet ugyan tudja, de nem mer megszólalni. A gyerekeket ugyanis még nem befolyásolja az a félelem, hogy nem szabályos, amit mondanak. Ez a stressz mentesség fontos alapja. Kicsi korban a gyermek képes nyelvtani szabályok „megérzésére”. Minél idősebb korában kezdi a nyelvtanulást, annál inkább szüksége lesz arra, hogy a szabályokat tudatosan vésse be, így azok spontán alkalmazása is nehezebb lesz. A korai életkorban tanult nyelv kiejtésében jóval nagyobb tökéletesség érhető el. Később, 7 éves kor fölött az addig megtanult nyelvek hangképzésbeli és beszédtechnikai sajátosságai berögzülnek, emiatt egyre nehezebb új nyelvek kiejtését helyesen megtanulni, szinte elkerülhetetlenné válik az akcentus.

A gyerekek oktatása az alábbiak szerint zajlik:

  • Bábozással :a beszélgetést bábokkal valósítjuk meg, később pedig a gyerekek bújnak más bőrébe.
  • Zenével: ezáltal hangképzésük és intonációkészségük is egyszerre fejlődik
  • Kézműves foglalkozással: életszerű helyzeteken keresztül automatikusan használják a nyelvet

Úgy gondoljuk: az angol mellett a német nyelvvel való ismerkedés is nagyon hasznos lehet a kicsik számára. Játékos, kötetlen formában kaphatnak nálunk ízelítőt ebből a nyelvből. Mondókák, versek, dalok segítségével megismerhetik a német nyelv sajátosságait, az alapvető nyelvi formákat és betekintést nyerhetnek a német és osztrák kultúrába is. Iskolába kerülvén egyszerűbb lesz óvodásainknak rendszerben gondolkodni és nyelvet tanulni. Legfontosabb cél:  ösztönösen, bátran meg merjenek szólalni a gyerekek egy idegen nyelven megközelítőleg anyanyelvi kiejtéssel.

Nagyon fontos azonban azt is szem előtt tartanunk, hogy ennek a korosztálynak, az óvodai évek alatt a saját anyanyelvét is el kell sajátítania és szókincsét bővítenie. Elsődleges szempont,hogy tisztán, szépen, érthetően beszéljenek magyarul. A megtartott  órák hasznosak, mert a gyermek megismerkedhet a német nyelv hangzásával, megtanulhatja a korának megfelelő szavakat, dalokat,mondókákat,állatok neveit,színeket és még sok minden mást is.

Azt az eredményt ne várjuk el ezektől a foglalkozásoktól, hogy gyermekünk folyékonyan beszéljen németül. Az oviban nincs még tanulási kényszer, Inkább az érdeklődés felkeltése a cél és a játékos formák miatt lesz izgalmas a gyermekek számára. Rengeteg olyan eszköz, játék áll rendelkezésére az óvodapedagógusoknak is, amelyek segítségével az ovisok elsajátíthatnak egy minimális szókincset, és a későbbiek folyamán szívesebben, könnyebben tanulnak majd idegen nyelveket. Német nyelvoktatás óvodásoknak foglalkozásokért külön díjat nem számolunk fel!  Heti egy alkalom 45 perc.

form-dori2


Szeretnéd megtudni, hogy mi mindent tud óvodánk nyújtani gyermeked fejlődéséhez?
Jelentkezz itt, kolléganőnk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Neved (kitöltése kötelező):

E-mail címed (kitöltése kötelező):

Telefonszámod: