Étkezés

Egészséges táplálkozás az óvodában

Ételbeszállítónkat, a K2F Kft. Egészségőrző Konyhát bemutatja Keresztesné Somogyi Krisztina élelmezésvezető-dietetikus mutatja be:

fűszeres csirkeMa, a közétkeztetésben az egészséges táplálkozási irányelveknek megfelelő étkezést meglehetősen nehéz biztosítani.  Cégünk, a K2F Egészségmegőrző Konyha egy új szellemű gyermek közétkeztetést indított, bizonyítva, hogy az egészséges is lehet finom és költséghatékony. Fő célunk egy példaértékű gyermekétkeztetést működtetni, amivel a gyermekek, a szülők, az intézmények és az étkeztetést felügyelő hatóságok is elégedettek. Konyhánk minden nap, a legmagasabb szinten törekszik a minőségi ételkészítésre. A NÉBIH szakhatóság által ellenőrzött étlappal, az óvodás korosztálynak megfelelő tápanyagtartalommal és jó ízű ételekkel kínáljuk az étkeztetési lehetőséget. Az általunk készített ételek csupán annyiban különlegesek és mások, hogy elkészítésüket úgy módosítjuk, hogy az egészséges, korszerű  táplálkozási igényeknek megfeleljenek.

Az általunk használt alapanyagok változatosak. Használunk graham-, zabpehely-, kukoricalisztet és darát, kölest, árpagyöngyöt, barnarizst, vadrizst, csicseriborsót. Sok zöldséget és gyümölcsöt illesztünk be. Édesítéshez a cukor mellett fruktózt, barna cukrot, nyírfacukrot használunk. Tésztából a hagyományos helyett a durum tésztát preferáljuk. A kenyeret, pékárut  a helyi sütödében készítjük. Menüinkhez mindig friss idénygyümölcsöket szállítunk, hozzájárulva a napi többszöri gyümölcsfogyasztáshoz. Konyhánk táplálékallergiával élő gyerekek számára diétás menüket is készítését is vállalja (pl. glutén-, tojás-, szója-, tejmentes ételek).

pörköltAz óvodáskorú gyermekek étkeztetése felelősségteljes feladat, mely nagy odafigyelést és szakértelmet kíván. Legfőképpen azért, mert a napi 5 étkezésből 4-et az óvodában fogyaszt el a gyermek. Nagyon fontos, hogy milyen táplálkozási szokások szerint neveljük őket. Ezekben az években alakul ki a gyermek ízlése, étkezési szokásai, amik egész életében végig kísérik majd. Emiatt kulcsfontosságú, hogy sokféle, számukra egészséges ételt, nyersanyagot kedveltessünk meg velük, amiket nagyobb korukban is szívesen fogyasztanak.

Naponta négyszeri étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna) biztosítunk a gyermekek számára. Étrendjüket gondosan állítjuk össze, aminek eredményeként egészséges és a testi fejlődéshez szükséges, tápláló ételek kerülnek a gyerekek asztalára. Az ételválaszték összeállításakor külön ügyelünk a változatosságra is (a gyermekek ételbeli ízlésvilága, ebben az életkorban alakul ki) és az életkori sajátosságokból fakadó táplálkozási igényekre. Lehetőség szerint megoldjuk minden étel érzékeny, étel allergiás gyermek ellátását.

Jót enni jó, egészségeset még jobb!

form-dori2